Banca March preveu un creixement més moderat el 2022, amb la inflació com a principal risc
01 de febrer 2022 Categoria: Banca March
L'Equip d'Estratègia de Mercats de Banca March preveu que l'economia mundial entri el 2022 en una fase de creixement més moderada.
- L’economia mundial creixerà un 4,2 % —enfront del 5,6 % del 2021— en un cicle marcat per la retirada d’estímuls dels bancs centrals, una desacceleració de la Xina i les tensions a les cadenes de subministraments. A Espanya, tot i que més lentament, la reactivació anirà guanyant intensitat i el PIB creixerà un 5,6 %.
- La inflació començarà a perdre força a partir del segon trimestre, gràcies a una moderació previsible dels preus de l’energia i a una millora en les cadenes de subministraments. A curt termini, la inflació es mantindrà elevada i caldrà esperar cap a finals d’any per veure nivells més propers als objectius dels bancs centrals.
- Aquest escenari macroeconòmic fa preveure un entorn més volàtil, però la renda variable continua sent l’actiu més atractiu per a la inversió, per la qual cosa els experts de Banca March aconsellen incrementar l’exposició cíclica, especialment en el sector financer.
- L’entitat destaca la necessitat d’adaptar les estratègies d’inversió a sectors amb una alta capacitat per continuar creixent a llarg termini. En aquest context, hi ha oportunitats en transició energètica, tecnologia i digitalització, sectors als quals es dirigiran bona part dels fons europeus.
- Dins l’entorn actual d’inflació a l’alça i tipus d’interès reduïts, recomanen invertir en actius reals, així com tractar de capturar la prima d’il·liquiditat mitjançant la inversió en companyies no cotitzades o el mercat de préstecs.
L’equip d’Estratègia de Mercats de Banca March preveu que l’economia mundial entri el 2022 en una fase de creixement més moderat. Deixa enrere el 5,6 % assolit el 2021 —el més alt en 50 anys— i apunta a un 4,2 % per a aquest any, el segon creixement més gran en l’última dècada i molt per damunt de la mitjana històrica (2,9 % des del 1980).
En aquesta fase, la Xina, que creixerà un 5 % enfront del 8,1 % del 2021, aportarà menys al creixement global, mentre que els EUA superaran (amb un 4 %) l’Eurozona (3,8 %). En el cas d’Espanya, malgrat que enguany es preveu un creixement del 5,6 %, la recuperació continuarà alentida i necessitarà un any més que Europa per recuperar-se de l’impacte de la pandèmia, per la qual cosa no serà fins a finals de 2022, com a mínim, quan recuperarà nivells de PIB previs a la covid.
L’any 2022 estarà marcat per la retirada progressiva d’estímuls per part dels bancs centrals i la consegüent pujada dels tipus d’interès. La notable dimensió de l’expansió monetària desplegada durant la pandèmia fa preveure que la seva retirada sigui més accelerada que en crisis anteriors. Així, en el cas de la Reserva Federal, els experts de Banca March preveuen que, un cop acabada l’expansió de balanç al març, els tipus pujaran fins a quatre vegades al llarg de l’exercici, fet que suposarà l’alça del preu del diner més ràpida després d’una crisi des dels anys vuitanta. També estimen que la Reserva Federal comenci a deixar de reinvertir els cupons dels bons l’últim trimestre de l’exercici. A Europa, les pujades de tipus es retardaran fins al desembre, com a mínim, més dues pujades addicionals el 2023.
En tot cas, els experts de Banca March estimen que els tipus d’interès continuaran sent baixos i que l’economia mantindrà un fort ritme de creixement gràcies al consum privat —que es beneficiarà d’un estalvi sense precedents i de l’impuls dels serveis—, l’augment de la inversió —que en el cas dels EUA encara es troba a nivells del 2018— i una despesa pública enfocada a la transformació energètica i digital.
El principal risc: la inflació
Aquesta visió constructiva del 2022 no està exempta d’amenaces i el primer risc a què s’enfronta l’economia mundial és la inflació. Els nivells de preus actuals, amb pujades del 7 % als EUA o superiors al 5 % a Europa, són els més alts des dels anys vuitanta. Tot i així, el 60 % d’aquestes pujades estan marcades pels efectes d’una reobertura postcovid molt particular, que s’aniran diluint al llarg de l’exercici, amb una moderació de la inflació, encara que no a nivells previs a la crisi. S’espera que la normalització de les cadenes de subministrament es comenci a notar decididament a partir de la segona meitat d’any.
La previsió dels analistes de Banca March és que els preus del petroli es mantinguin elevats —amb una oferta que continua darrere de la demanda en uns dos milions de barrils diaris—, però que el ritme de creixement dels preus de l’energia es freni, cosa que permetrà que l’efecte base es comenci a diluir en la segona part del 2022 i, d’aquesta manera, la inflació al tancament d’any serà aproximadament d’un 2 % a la zona Euro i d’un 3 % als EUA.
Juntament amb la inflació, altres factors que poden alterar el creixement de l’economia aquest any apunten a la Xina i al pes que finalment tindrà al PIB mundial a causa de l’efecte de les mesures contracícliques que el país asiàtic va aplicar el 2021, la seva gran exposició al mercat immobiliari o la tolerància zero contra la covid. En tot cas, el govern de Pequín té marge per aplicar mesures, ja que en termes relatius ha desplegat molts menys estímuls: l’impuls fiscal ha arribat a un 5 % (tres vegades menys que a Europa i cinc menys que als EUA) en termes de PIB, i el Banc de la Xina amb prou feines ha expandit el seu balanç respecte al PIB, mentre que a Europa aquesta relació ha assolit un 31 % i als EUA, un 20 %. De moment les mesures anunciades pel govern xinès han estat «contingudes» i, des de Banca March, esperen que es desplegui més munició de cara als mesos vinents.
Cap a un entorn més volàtil
Tot i la retirada previsible d’estímuls per part dels bancs centrals, els tipus d’interès reals continuaran sent negatius a la major part de regions del món. En aquest context, la renda fixa no serà una bona opció ja que ni tan sols el crèdit high yield no podrà compensar la pèrdua de poder adquisitiu i registrarà retorns pobres i riscos asimètrics a la corba euro.
Així, la renda variable tornarà a ser enguany el mercat amb més atractiu després d’un 2021 amb creixements molt alts. Davant l’opinió estesa que després d’anys bons a la borsa en venen de dolents, l’evidència demostra que no és així. N’és un bon exemple l’S&P 500: en el 83 % de les ocasions, ha registrat retorns superiors a l’11 % l’any següent a un exercici amb creixement de més del 25 %.
En aquest sentit, des de l’Àrea d’Estratègia de Mercats de Banca March es preveu una transició cap a una fase intermèdia del cicle, en què la tornada a la normalitat monetària propiciarà que els inversors hagin de ser més conscients dels riscos, ja que la volatilitat ha sortit de la letargia viscuda l’any passat, durant el qual les correccions a les borses van ser pràcticament inexistents i d’escassa profunditat. Mantenir-se invertits, aguantar els repunts de volatilitat i posicionar les carteres per a uns tipus d’interès més elevats continua sent la millor manera d’afrontar els mesos vinents, deixant ara un marge més ampli de maniobra per poder aprofitar les oportunitats de compra.
Des de Banca March s’opta per posicionar carteres amb una exposició sectorial més equilibrada entre els sectors cíclics i defensius. En l’escenari macroeconòmic actual, en què els tipus d’interès es tornaran a enfilar, destaca el potencial del sector financer que cotitza a valoracions atractives.
Des d’un punt de vista més estructural, es continuen afavorint els valors i sectors vinculats a la transició energètica, així com la digitalització i la tecnologia, tendències d’inversió que des de Banca March recomanen pel fet que són els sectors que rebran més finançament públic a través dels fons de recuperació europea.