Banca March impulsa la neteja de plàstics en ecosistemes marins
22 de desembre 2021 Categoria: Sostenibilitat
El fons inverteix actualment en 48 companyies distribuïdes en més de 20 sectors industrials i 15 països diferents, amb un pes del 2 % aproximadament per a cada una d'elles.
- A través de la donació que realitza Mediterranean Fund, el fons temàtic de March AM que inverteix en l'economia de l'aigua, l'ONG Oceana ha elaborat un estudi sobre la petjada de plàstics a zones costaneres de Mallorca i València després del període estiuenc.
- L'estudi ha documentat la presència d'aquests residus en una dotzena d'emplaçaments rics en biodiversitat que combinen diferents tipus d'hàbitats, com ara coralls, fons sorrencs i boscos d'algues.
- En els primers deu mesos d'aquest any, Mediterranean Fund es va revalorar un 26,52 % i acumula, des del seu llançament el setembre del 2019, una rendibilitat de gairebé el 50 %.
Banca March reforça el seu compromís amb la sostenibilitat impulsant la neteja de plàstics en ecosistemes submarins. A través de Mediterranean Fund, el fons gestionat per March Asset Management (AM), gestora del Grup Banca March, s'ha finançat l'elaboració d'un estudi de l'ONG Oceana titulat Fora de temporada: la petjada de plàstic del turisme, al qual s'analitza la presència d'aquests residus a zones costaneres de Mallorca i València després del període estiuenc.
Mediterranean Fund és un fons temàtic de March AM que inverteix en dues tendències de gran potencial relacionades amb els objectius de desenvolupament sostenible marcats per les Nacions Unides per al 2030: els oceans com a font de riquesa i la necessitat de preservar-los, i l'aigua com a bé escàs i imprescindible per a la vida al nostre planeta. D'aquesta manera, constitueix un univers d'inversió de més de 750 empreses i registra des del seu llançament un ritme de subscripcions elevat.
Al tancament d'octubre, el fons gestionava un patrimoni de 132,8 milions d'euros i la rendibilitat en el transcurs del 2021 era d'un 26,52 %, mentre que l'acumulat des del seu llançament el setembre del 2019 és del 49,75 %.
El fons inverteix actualment en 48 companyies distribuïdes en més de 20 sectors industrials i 15 països diferents, amb un pes del 2 % aproximadament per a cada una d'elles. Entre les empreses objecte de finançament destaquen aquelles dedicades a l'energia eòlica off-shore, la biotecnologia marina, l'aqüicultura o cria de peix en captivitat, o empreses relacionades amb biocombustibles per a la descarbonització del transport marítim.
Impacte positiu en el medi ambient
March AM destina el 10 % de la comissió de gestió de Mediterranean Fund a associacions sense ànim de lucre que desenvolupen projectes destinats a preservar els ecosistemes marins. El total donat fins avui a ONG ha assolit un import superior als 185.000 euros (74.000 euros aproximadament en el primer semestre del 2021).
Oceana és una de les organitzacions sense ànim de lucre que fins ara han estat receptores de donacions de March AM. Oceana treballa amb l'objectiu de protegir i restaurar els oceans a escala mundial, a través d'una àmplia varietat de campanyes dirigides a promoure energies netes, crear hàbitats marins protegits o recuperar pesqueries, entre d'altres.
Per realitzar l'estudi sobre la petjada del plàstic després de la temporada estiuenca, mitjançant l'ús d'un dron submarí i d'un catamarà de recerca amb submarinistes col·laboradors, els experts d'Oceana han constatat la presència d'aquests residus en tots els sistemes submarins analitzats. En total són una dotzena d'emplaçaments rics en biodiversitat que combinen diferents tipus d'hàbitats, entre ells coralls, fons sorrencs i boscos d'algues. A més, s'ha filmat la presència de diverses espècies a zones contaminades per plàstics pel risc que suposa que la fauna ingereixi fragments de plàstic, els incorpori als seus ecosistemes o quedi enredada en aquests residus. En vista del que ha descobert, Oceana demana al Govern i al Congrés dels Diputats mitjans que redueixin la fabricació de productes que afecten la fauna marina, especialment els d'un sol ús, així com la millora del sistema de retorn d'envasos de begudes.
Iñigo Colomo, gestor de Mediterranean Fund, afirma: "Aquesta acció representa un pas més en el nostre compromís per generar un impacte cada cop més positiu en el medi ambient i la societat. El component solidari de Mediterranean Fund, que dona un 10 % de la seva comissió de gestió a projectes de gestió mediambiental, ens permet desenvolupar iniciatives de recuperació d'ecosistemes marins i contribuir a la recuperació de la flora i fauna del mar Mediterrani".