Actualitat

Comença el contingut principal

Banca March i la Fundació Palma Aquarium s'uneixen per preservar els cavalls de mar al Mediterrani

03 d’agost 2023 Categoria: Sostenibilitat

El 3 d'agost del 2023 va tenir lloc la presentació oficial del projecte "Cavallets de mar balears" a la Sala Oceà de Palma Aquarium, a càrrec de Debora Morrison, directora de la Fundació Palma Aquarium; Joan Rams, director general de Palma Aquarium i president de la Fundació Palma Aquarium, i Sonia Colino, directora de la Unitat de Persones, Marca i Sostenibilitat de Banca March. També es va realitzar una visita guiada a les instal·lacions dels cavalls de mar, creades per a aquest projecte.

En resposta al preocupant declivi de les poblacions de cavalls de mar al Mediterrani, la Fundació Palma Aquarium i Banca March s'han unit en una aliança estratègica per dur a terme el projecte "Cavallets de mar balears". Aquesta iniciativa busca facilitar la reproducció i supervivència d'aquests animals tan vulnerables en un medi artificial controlat i, posteriorment, reintroduir-los al seu hàbitat natural.

Els cavalls de mar són veritables indicadors de la salut dels ecosistemes marins. Al llarg de les últimes dècades, al Mediterrani, les poblacions del cavall de mar comú (Hippocampus hippocampus) han disminuït entre un 25 i un 30 %. Aquestes criatures, a causa de la seva fragilitat i vulnerabilitat, s'enfronten a diverses amenaces d'origen humà, com ara la pèrdua i degradació de l'hàbitat, la pesca d'arrossegament, la contaminació i l'alteració dels fons marins.

El març del 2022 va néixer el projecte "Cavallets de mar balears" gràcies a la col·laboració entre la Fundació Palma Aquarium i Banca March. Amb una durada prevista de dos anys, aquesta iniciativa s'ha finançat mitjançant una part de la comissió de gestió anual del fons sostenible "Mediterranean Fund", gestionat per March Asset Management.

Sonia Colino va declarar: "La sostenibilitat és un compromís integrat en l'objectiu estratègic de creixement conjunt, base de la nostra filosofia centenària. A Banca March pensem que és el moment de tornar al mar tot el que ens aporta i amb la nostra donació confiem a contribuir a millorar els ecosistemes marins. El component solidari de Mediterranean Fund, que dona un 10 % de la seva comissió de gestió a projectes com el de "Cavallets de mar balears", ens permet desenvolupar iniciatives de recuperació de la fauna del Mediterrani i és un exemple perfecte de l'esperit que inspira el nostre compromís amb una gestió que contribueixi a un model econòmic integrador i sostenible, i que, alhora, sigui rendible".

L'objectiu principal del projecte és criar una nova generació de cavalls de mar en edat reproductora per reforçar les poblacions existents i permetre'n un augment dels nombres de manera natural. Per a això, s'ha seleccionat una parella de cavall de mar comú (Hippocampus hippocampus) i una altra parella de cavall de mar del Mediterrani (Hippocampus guttulattus).

Tal com explica Debora Morrison, "una vegada que s'aconsegueix la reproducció, comença la fase de cria i alimentació dels nounats, la qual representa una etapa crítica i desafiant. Les cries de cavall de mar tenen aproximadament un centímetre de longitud i, a causa de la seva mida i pes reduïts, requereixen atencions especials. El disseny i condicionament dels aquaris, incloent-hi aspectes com la temperatura, llum, filtració i circulació d'aigua, són de vital importància per assegurar l'èxit en aquesta etapa".

Les cries consumeixen diferents tipus de plàncton (artèmia, misis, microalgues, rotífers, copèpodes, etc.) que els proporcionen els nutrients necessaris per al seu desenvolupament. Per elaborar aquest aliment viu s'ha creat específicament un laboratori de producció de plàncton a les instal·lacions de Palma Aquarium. Quan les cries ja siguin aptes per sobreviure al seu medi, es procedirà a la reintroducció per intentar reforçar la població existent o aconseguir una mida de població prou gran per permetre que l'espècie pugui incrementar les seves poblacions naturals.

Joan Rams insisteix en el fet que "aquest esforç conjunt permetrà no només la recuperació del cavall de mar al Mediterrani, sinó que establirà les bases per a iniciatives futures que puguin replicar-se en la conservació d'altres espècies amenaçades".

Banca March referma el seu compromís amb la sostenibilitat, la conservació de la biodiversitat marina i la preservació del medi ambient mitjançant l'acord amb la Fundació Palma Aquarium..

Final del contingut principal

.