Actualitat

Comença el contingut principal

Banca March i la Fundació Oceanogràfic llancen una aplicació per localitzar i protegir les praderies de posidònia de la Marina Alta

03 d’agost 2022 Categoria: Sostenibilitat

El projecte és finançat pel fons d'inversió temàtic solidari Mediterranean Fund de Banca March.

  • Projecte Posidònia ajudarà els usuaris nàutics de la Marina Alta a fondejar de manera responsable per protegir un dels ecosistemes més amenaçats del planeta.
  • L'eina funciona per geolocalització i incorpora un mapa de les àrees amb més activitat nàutica i recreativa de la Comunitat Valenciana i un decàleg de bones pràctiques mediambientals
  • El projecte està finançat pel fons d'inversió temàtic solidari Mediterranean Fund de Banca March, que inverteix en dues tendències de gran potencial: l'economia dels oceans i l'aigua.

La Fundación Oceanogràfic, en col·laboració amb Mediterranean Fund, el fons d'inversió temàtic solidari de March Asset Management, gestora del Grup Banca March, i Ciutat de les Arts i les Ciències, ha presentat aquest matí a Xàbia la nova aplicació mòbil Projecte Posidònia, que informarà els usuaris nàutics sobre la presència de praderies de posidònia al litoral de la Marina Alta amb l'objectiu de fondejar de manera responsable i evitar perjudicar la planta marina, cada cop més amenaçada.

L'aplicació ofereix mapes en detall de les praderies de Posidonia oceanica  presents als fons marins de Dénia, Xàbia, Poble Nou de Benitatxell, Teulada-Moraira, Benissa i Calp, coincidint amb els espais marins de la Xarxa Natura 2000 existents en aquestes àrees i de gran valor per a la biodiversitat de la Mediterrània.

L'eina funciona amb tecnologia de geolocalització, de manera que quan una embarcació es trobi en una àrea amb presència de praderies de posidònia, l'usuari rebrà una notificació al telèfon mòbil per alertar-lo de la prohibició de fondejar.

La nova plataforma pretén d'aquesta manera ser una aliada del turisme sostenible de la Marina Alta i permetrà als navegants poder consultar la cartografia in situ per evitar el fondeig incontrolat o qualsevol altre tipus d'interacció que pugui afectar negativament les praderies de Posidonia oceanica.

Un mapa de 50 km del litoral i manual de bones pràctiques

L'aplicació detecta els diferents tipus de fons marins en una extensió superior a 50 km i 9.500 hectàrees, que es corresponen, alhora, amb una de les zones amb més activitat nàutica i recreativa de la Comunitat Valenciana.

Per fer-ho, l'aplicació combina diferents tecnologies aplicades al mapatge, que s'ha dut a terme mitjançant un sonar d'escombrada lateral i prospecció videogràfica. Una eina de precisió que proporciona imatges digitals de les diferents tipologies de fons marí per identificar la ubicació exacta de les praderies de Posidonia oceanica. Així mateix, es diferencien la resta d'hàbitats submergits presents a la zona, com ara les praderies de Cymodocea nodosa, que juntament amb la posidònia representen les dues espècies de fanerògames marines amb un elevat grau de protecció en aquesta àrea geogràfica.

De la mateixa manera, Projecte Posidònia inclou una secció de notícies anomenada "Ocean wiki" amb informació rellevant sobre els boscos submergits, la seva regulació a Europa, Espanya i la Comunitat Valenciana, i un manual de bones pràctiques per protegir-los.

Aplicació de descàrrega gratuïta, disponible per a iOS i Android

La nova aplicació mòbil ja està disponible per a IOS i Android i tant la descàrrega com l'ús són gratuïts.

Emmarcat en un projecte de protecció de les riques praderies de posidònia

L'aplicació s'emmarca en el projecte de protecció dels fons marins del litoral de la Marina Alta, Projecte Posidònia, presentat el mes d'abril passat per la Fundació Oceanogràfic-Ciutat de les Arts i les Ciències i finançat pel fons temàtic solidari Mediterranean Fund de March Asset Management, gestora del Grup Banca March.

Es tracta d'un projecte de dos anys de durada que es compon d'una fase tecnicocientífica —estudi cartogràfic i aplicació mòbil— i d'una altra d'interpretativa per traslladar el valor de l'ecosistema a la comunitat escolar i als grups poblacionals dels municipis de l'àrea d'estudi.

Mediterranean Fund: invertint en la salut dels oceans

Mediterranean Fund és un fons d'inversió temàtic solidari de March Asset Management, gestora del Grup Banca March, que destina el 10 % de la seva comissió de gestió a projectes relacionats amb la preservació dels fons marins i que segueix l'article 8 de l'SFDR, promovent iniciatives socials i ambientals juntament amb els objectius tradicionals de resultats.

Mediterranean Fund inverteix en dues tendències de gran potencial relacionades amb els objectius de desenvolupament sostenible marcats per les Nacions Unides per al 2030: els oceans com a font de riquesa i la necessitat de preservar-los, i l'aigua com a bé escàs i imprescindible per a la vida al nostre planeta. El seu univers d'inversió està compost per més de 750 empreses i registra des del seu llançament un elevat ritme de subscripcions. Al tancament del 2021, el fons d'inversió gestionava un patrimoni de 136 milions d'euros, amb una rendibilitat del 26,56 % (classe A €), mentre que l'acumulada des del seu llançament el setembre del 2019 arribava al 49,6 %.

L'actual cartera del fons comprèn 48 empreses de més de 20 sectors industrials diferents, ubicades en 15 països. Entre aquestes empreses, n'hi ha que estan dedicades a l'energia eòlica off-shore, a la biotecnologia marina, a l'aqüicultura o a la producció de biocombustibles per a la descarbonització del transport marítim.

Íñigo Colomo, gestor de renda variable de March AM i responsable de la gestió de Mediterranean Fund, ha declarat durant l'acte de presentació: "A Banca March estem especialment sensibilitzats amb la defensa d'un dels grans patrimonis del Mediterrani com són les praderies de posidònia. L'aplicació que avui es presenta té una gran importància perquè ajudarà els usuaris a gaudir de manera responsable de la navegació per les aigües de la Marina Alta. Aquesta és l'essència de Mediterranean Fund, oferir una oportunitat d'inversió per a l'estalviador o inversor que li permeti, al mateix temps, contribuir a preservar la riquesa i la diversitat dels mars i oceans."

L'aplicació s'ha presentat aquest matí a l'Escola Esportiva del Club Nàutic de Xàbia, amb la presència de Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana; Mireia Mollà, consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Leocadia García Bartual, directora gerent de la Fundació Oceanogràfic; Francisco Torner, director del Projecte Posidònia; Íñigo Colomo, responsable de la gestió de Mediterranean Fund; José Chulvi, alcalde de Xàbia, i els representants municipals de les localitats de Dénia, Teulada-Moraira, Calp, Benissa i Benitatxell.

Final del contingut principal

.