Actualitat

Comença el contingut principal

Banca March i la Fundació Oceanogràfic llancen el Projecte Posidònia per protegir els fons marins de la Comunitat Valenciana

26 d’abril 2022 Categoria: Sostenibilitat

El Projecte Posidònia té com a objectiu identificar i posar en valor les praderies de Posidonia oceanica i la biodiversitat marina en tres àrees ubicades a la Marina Alta. 

  • La Fundació Oceanogràfic farà un estudi cartogràfic als espais marins de la Marina Alta que permetrà identificar l'àrea d'un dels ecosistemes més productius i vulnerables del planeta: les praderies de Posidonia oceanica.
  • El projecte està finançat pel fons temàtic solidari Mediterranean Fund de Banca March, que inverteix en dues tendències de gran potencial: l'economia dels oceans i l'aigua.
  • El Projecte Posidònia es compon d'una fase tecnicocientífica i una altra d'interpretativa per traslladar el valor de l'ecosistema a la comunitat escolar i als grups poblacionals dels municipis de l'àrea d'estudi.
  • Els detalls del cartografiat es podran consultar en una aplicació mòbil gratuïta que permetrà facilitar un ús sostenible dels espais i evitar els fondeigs sobre les praderies.

Impulsat i desenvolupat per la Fundació Oceanogràfic - Ciutat de les Arts i les Ciències en col·laboració amb Banca March a través de Mediterranean Fund, fons temàtic solidari gestionat per March AM, el Projecte Posidònia que s'ha presentat avui a l'Oceanogràfic de València té com a objectiu identificar i posar en valor les praderies de Posidonia oceanica i la biodiversitat marina en tres àrees ubicades a la Marina Alta.

Amb aquesta finalitat, es durà a terme un rigorós estudi cartogràfic dels fons marins de tres zones costaneres amb una elevada representació de praderies de posidònia i que, a més, estan exposades a una intensa activitat antròpica estacional.

El Projecte Posidònia tindrà una durada de dos anys i les àrees de l'estudi comprenen una prospecció total de prop de 7.000 hectàrees, equivalents a deu camps de futbol, que inclouen la zona de l'Almadrava (4.616 ha), l'àrea marina del parc natural del Montgó (816 ha) i l'espai marí d'Ifac (1.400 ha), totes considerades Llocs d'Interès Comunitari (LIC) dins de la Xarxa Natura 2000.

Un sonar d'escombratge lateral per fer el cartografiat

Per fer aquest estudi, els tècnics de la Fundació Oceanogràfic executen el cartografiat mitjançant un sonar d'escombratge lateral i prospecció videogràfica. Una eina que proporciona imatges digitals d'alta precisió del fons marí per identificar la ubicació exacta de les praderies de Posidonia oceanica, distingir entre diferents tipologies de fons marins i, d'aquesta manera, poder elaborar el cartografiat final.

Durant la presentació d'aquest matí a l'Oceanogràfic, el project manager, Francisco Torner, ha explicat que "gràcies a l'experiència i al coneixement adquirits entre el 2017 i el 2021 amb el Projecte Xàbia de la Fundació Oceanogràfic, ara podem extrapolar aquest rigorós mètode científic a altres espais de la Marina Alta que també presenten una extraordinària biodiversitat marina, amb l'objectiu de conservar un component fonamental del patrimoni natural del litoral de la Comunitat Valenciana, considerat un dels ecosistemes més influents en el benestar humà".

Íñigo Colomo, gestor de renda variable de March AM i responsable de la gestió de Mediterranean Fund, ha declarat durant l'acte de presentació: "Des del primer moment ens va entusiasmar el Projecte Posidònia. Com el seu nom indica, Mediterranean Fund va néixer molt lligat al mar Mediterrani —som una empresa familiar gairebé centenària nascuda a Mallorca—, però amb vocació universal. Per a nosaltres és molt important reafirmar el doble compromís: d'una banda, amb la necessitat de preservar la riquesa i la diversitat dels mars i oceans; de l'altra, amb el convenciment que totes dues temàtiques en què inverteix el fons suposen oportunitats d'inversió rendibles, tal com verifiquen el patrimoni gestionat i les rendibilitats obtingudes des que vam posar en marxa el fons l'any 2019".

La Comunitat Valenciana té la segona extensió de praderies de posidònia més gran del mediterrani espanyol, només per darrere de les illes Balears, i al voltant del 75 % d'aquesta extensió és a la província d'Alacant. Aquesta actuació aportarà una referència importantíssima per monitorar l'evolució d'aquestes praderies, reconegudes com a hàbitat prioritari per la UE, i servirà també com a eina de gestió i planificació d'espais i com a vehicle per promoure pràctiques sostenibles. 

La fase tecnicocientífica del projecte

El Projecte Posidònia, que compta amb el finançament del fons solidari mediambiental Mediterranean Fund de Banca March, ja ha entrat en la primera fase tecnicocientífica, amb l'estudi cartogràfic dels espais esmentats, i permetrà actualitzar el coneixement i les dades de la superfície sobre la qual es distribueixen les praderies de posidònia.

El cartografiat aportat per aquest projecte, juntament amb el que es va dur a terme en el marc del Projecte Xàbia el 2019 entre el cap de Sant Antoni i el cap d'Or, es podran consultar en una aplicació mòbil d'accés gratuït, amb l'objectiu de facilitar el desenvolupament sostenible de les activitats en aquestes àrees i evitar els fondeigs incontrolats o qualsevol altre tipus d'interacció que pugui afectar negativament les praderies de Posidonia oceanica.

En conjunt, l'aplicació mòbil contindrà el cartografiat de més de 50 km de litoral i 9.500 hectàrees, que es corresponen a una de les zones amb més activitat nàutica i recreativa de la Comunitat.

Una fase interpretativa destinada a la comunitat escolar

La fase interpretativa del projecte preveu el desenvolupament de diferents accions i activitats per tal d'arribar a tots els grups poblacionals i, en especial, a la comunitat escolar, per tal de traslladar el valor de l'ecosistema marí i com contribueix, de manera directa i indirecta, al benestar de les persones.

Durant aquesta fase, es duran a terme accions transversals amb els escolars dels municipis de Dénia, Teulada-Moraira i Calp amb l'objectiu de treballar les bones pràctiques ambientals al mar i aconseguir canviar conductes que contribueixin a la seva protecció, a banda de fomentar el desenvolupament del pensament crític i les vocacions científiques entre els més joves.

Amb això, la Fundació Oceanogràfic pretén informar i sensibilitzar sobre la importància d'aquest hàbitat marí, que pateix una gran regressió a causa, principalment, de l'acció humana.

Mediterranean Fund: invertint en la salut dels oceans

Mediterranean Fund és un fons temàtic solidari de March Asset Management (AM), gestora del Grup Banca March, que destina el 10 % de la seva comissió de gestió a projectes relacionats amb la preservació dels fons marins i que segueix l'article 8 de l'SFDR, promovent iniciatives socials i ambientals juntament amb els objectius tradicionals de resultats.

Mediterranean Fund inverteix en dues tendències de gran potencial relacionades amb els objectius de desenvolupament sostenible marcats per les Nacions Unides per al 2030: els oceans com a font de riquesa i la necessitat de preservar-los, i l'aigua com a bé escàs i imprescindible per a la vida al nostre planeta. El seu univers d'inversió està compost per més de 750 empreses i registra des del seu llançament un elevat ritme de subscripcions. Al tancament del 2021, el fons gestionava un patrimoni de 136 milions d'euros, amb una rendibilitat del 26,56 % (classe A €), mentre que l'acumulada des del seu llançament el setembre del 2019 arribava al 49,6 %.

Actualment, el fons inverteix en 48 companyies distribuïdes en més de 20 sectors industrials diferents, diversificades internacionalment entre 15 països. Entre les empreses mantingudes en cartera destaquen les dedicades a l'energia eòlica off-shore, la biotecnologia marina, l'aqüicultura o empreses relacionades amb biocombustibles per a la descarbonització del transport marítim.

En línia amb el decret de la Conselleria sobre la conservació de la posidònia, el Servei de Vigilància Marina del qual començarà l'1 de juny

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Mireia Mollà, ha tancat l'acte de presentació d'aquest matí remarcant la importància de dur a terme aquest projecte, que suposa un gran pas per protegir, conservar i difondre la importància de la biodiversitat marina de la Comunitat Valenciana i d'un ecosistema tan necessari per a la salut del mar com és la posidònia.

Mollà ha volgut destacar i agrair la tasca de la Fundació Oceanogràfic i Banca March en la posada en marxa del Projecte Posidònia a les costes de la Comunitat Valenciana.

A més, la Conselleria que presideix Mollà ha anunciat que l'1 de juny vinent es posarà en marxa el Servei de Vigilància Marina del decret de protecció de la Posidònia, amb l'objectiu de controlar i protegir aquesta espècie endèmica a través de la consciència ciutadana.

Es tracta d'una nova normativa per prevenir els fondeigs incontrolats, elevar la vigilància sobre fonts de contaminació i avaluar l'impacte d'infraestructures projectades sobre aquestes praderies.

Final del contingut principal

.