Actualitat

Comença el contingut principal

Banca March guanya un 14,5 % més fins al juny i reforça la seva posició com el banc més solvent d'Espanya

21 de setembre 2021 Categoria: Resultats

Resultats Primer Semestre 2021

  • El benefici consolidat de Banca March va créixer un 14,5 %, fins als 43 milions d'euros, en el primer semestre, amb un augment dels ingressos del Grup per prestació de serveis de l'11 %, mentre que el marge brut va avançar un 11,9 %. 
  • El resultat després d'impostos de l'activitat bancària es va situar en els 24,4 milions d'euros al final del semestre, amb un avenç dels ingressos per prestació de serveis, sense incloure-hi Corporación Financiera Alba (CFA), del 10 %.  
  • Les àrees especialitzades de Banca Privada i Patrimonial van registrar un comportament molt dinàmic, amb un augment dels actius sota gestió del 20,0 %, un increment del volum total de negoci del 17,5 % i un creixement del nombre de clients del 19,3 %.
  • A les Balears, gràcies al profund coneixement i a la vinculació del banc amb el seu mercat d'origen, va destacar el dinamisme de l'activitat de Banca Privada, amb un creixement del volum de negoci del 12,5 % i un augment del nombre de clients del 20 %.
  • L'entitat manté el nivell de solvència CET 1 (18,37 %) més elevat de la banca espanyola i ràtios de liquiditat —LCR (233,0 %) i DTL (137,8 %)— i cobertura de riscos dubtosos (66 %) entre les més altes del sector.
  • Banca March continua registrant la taxa de morositat més baixa del sistema financer espanyol sense haver recorregut a la venda massiva de carteres NPL a descompte: un 1,62 % al tancament del mes de juny, enfront d'un 4,4 % de mitjana del sector (segons les últimes dades del Banc d'Espanya).
  • L'àrea de Banca Corporativa continua reforçant la seva especialització en l'assessorament a empreses familiars, potenciant el seu lideratge en col·locacions de deute a curt termini (pagarés MARF i ECP), amb un volum d'emissions realitzades superior a 2.800 milions d'euros, un 40 % més que en el primer semestre del 2020.
  • El volum de negoci de la Unitat de Grans Empreses va créixer respecte del primer trimestre del 2020 un 5,7 %, la inversió creditícia, un 5,9 %, i els actius sota gestió, un 21,9 %. 
  • El resultat consolidat net de Corporación Financiera Alba (CFA), participada en un 15 % per Banca March, va ser de 122 milions d'euros el primer semestre, gràcies als millors resultats de les participades, enfront d'unes pèrdues de 24 milions en el mateix període de l'any passat.
  • L'entitat s'ha adherit a iniciatives per pal·liar la situació de profunda crisi sobrevinguda, participant en línies d'avals ICO per a empreses i autònoms, carències i moratòries sectorials, tant emparades per RD com per iniciativa del banc, així com en les línies ISBA-COVID del Govern balear que suposen gairebé 6.000 operacions per un import global de 1.564 milions d'euros (més del 50 % de les operacions i el 34 % del volum s'han materialitzat a les Balears).
  • Fidel a la seva estratègia i al seu model de negoci, Banca March ha configurat la millor escola de gestors de la banca espanyola per a l'assessorament patrimonial i a empreses, d'acord amb la seva filosofia de creixement conjunt. La gestió de persones de l'entitat ha estat mereixedora dels màxims reconeixements en matèria de recursos humans: és l'únic banc espanyol que té els certificats Top Employer i Great Place to Work®. Banca March és una de les 10 millors empreses per treballar a Espanya i l'únic banc espanyol entre les millors empreses per treballar a Europa, segons les últimes classificacions elaborades per GPTW®.

El benefici consolidat de Banca March es va situar en 43 milions d'euros en el primer semestre, xifra que suposa un augment del 14,5 % respecte del mateix període del darrer any, amb un creixement dels ingressos del Grup per prestació de serveis de l'11 % i una alça del marge brut de l'11,9 %.  

El resultat després d'impostos de l'activitat bancària es va situar en els 24,4 milions d'euros al final del semestre, amb un augment dels ingressos per prestació de serveis, sense incloure-hi Corporación Financiera Alba (CFA), del 10 %.  

Les àrees especialitzades de Banca Privada i Patrimonial van tenir un comportament molt positiu, amb un augment dels actius sota gestió del 20,0 %, un increment del volum total de negoci del 17,5 % i un creixement del nombre de clients del 19,3 %. 

A les Balears, gràcies al profund coneixement i a la vinculació del banc amb el seu mercat d'origen, va destacar el dinamisme de l'activitat de Banca Privada, amb un creixement del volum de negoci del 12,5 % i un augment del nombre de clients del 20 %.

Banca March continua mantenint unes ràtios financeres i de capital sòlides, amb una ràtio CET 1 del 18,37 % a finals de juny, la més elevada de la banca espanyola i una de les més altes d'Europa. L'entitat registra la taxa de morositat més baixa del sector a Espanya, un 1,62 % sense haver recorregut a la venda massiva de carteres NPL a descompte, enfront d'un 4,4 % de mitjana (segons les últimes dades del Banc d'Espanya). D'altra banda, els nivells de liquiditat —LCR (233,0 %) i DTL (137,8 %)— i cobertura de riscos dubtosos (66,0 %) se situen entre els més alts de la banca.  

El resultat consolidat net de Corporación Financiera Alba (CFA), participada en un 15 % per Banca March, va ser de 122 milions d'euros al tancament de juny, gràcies als millors resultats de les participades, enfront d'unes pèrdues de 24 milions en el mateix període de l'any passat. 

L'agència de qualificació creditícia Moody 's va ratificar l'agost del 2021 la qualificació a llarg termini de Banca March en A3 amb perspectiva "estable", una de les millors notes del sistema financer espanyol, per davant del Regne d'Espanya (actualment, Baa1). 

Fidel a la seva estratègia i al seu model de negoci, Banca March ha configurat la millor escola de gestors de la banca espanyola per a l'assessorament patrimonial i a empreses, d'acord amb la seva filosofia de creixement conjunt. L'entitat situa al centre de la seva estratègia les persones i el seu desenvolupament professional. Fruit d'aquesta filosofia, els dos últims exercicis Banca March ha obtingut la certificació GPTW®, que se suma als reconeixements com a Top Employer obtinguts els anys 2019, 2020 i 2021. Enguany, a més, Banca March ha entrat per primera vegada al rànquing de Best Workplaces Espanya que elabora Great Place to Work® i s'ha situat entre les 10 primeres posicions —és l'únic banc espanyol en aquesta classificació, que agrupa 50 companyies—, cosa que l'acredita com una de les Millors Empreses per Treballar a Espanya. 

Així mateix, l'entitat ha estat l'únic banc espanyol inclòs en la Best Workplaces in Europe 2021 List, el rànquing de les 75 millors empreses per treballar a Europa que elabora també Great Place to Work®. 

José Luis Acea, onseller delegat de l'entitat, va afirmar: "Els resultats continuen confirmant el model de negoci únic de Banca March, fonamentat en unes ràtios financeres i de capital sòlides, productes exclusius i una qualitat de servei excel·lent prestada pels gestors formats a la millor escola de banca privada del sector. Tot això, fidels sempre al nostre compromís amb el creixement conjunt, base de la nostra filosofia centenària, que ens exigeix una gestió que contribueixi a un model econòmic integrador i sostenible i que, alhora, sigui rendible per als grups d'interès amb què ens relacionem. Banca March persegueix una rendibilitat responsable amb impacte per a tots els grups d'interès, clients, empleats, accionistes i la societat en general".

Un compromís amb la sostenibilitat

El compromís de Banca March amb la sostenibilitat es reflecteix en tots els seus àmbits d'actuació. Així, l'entitat forma part del Pacte Mundial de l'ONU, la iniciativa per la sostenibilitat corporativa més gran del món, com a soci Signatory. Juntament amb altres 690 entitats espanyoles i 1.590 de tot el món, busca alinear els seus objectius amb les polítiques i els plans que fomenten aliances amb governs, societat civil i sector privat per assolir els objectius de l'Agenda 2030 impulsada per les Nacions Unides. 

Més enllà de l'ús sostenible dels recursos propis de l'entitat, Banca March té com a objectiu fomentar la inversió en sectors que desenvolupin una gestió ambiental eficient. Des de fa més de noranta anys, i fidel a la seva filosofia de cercar un creixement conjunt de clients, empleats, accionistes i la societat en general, Banca March aprofita la transformació en oportunitats de creixement i en noves formes d'invertir i estalviar de manera responsable. Aquesta aposta per inversions responsables i sostenibles s'emmarca en la visió d'un nou cicle marcat per la tecnologia, la digitalització i la sostenibilitat.  

Els últims anys Banca March ha presentat solucions innovadores i alternatives d'inversió i finançament que tenen com a objectiu combinar de la millor manera sostenibilitat i rendibilitat:

  • Mediterranean Fund: el 2019, March Asset Management, la gestora de fons de Banca March, va crear Mediterranean Fund, un fons d'inversió que destina el 10 % de la comissió de gestió a projectes de conservació i recuperació dels ecosistemes marins.
  • Inversió Responsable i Sostenible: en col·laboració amb el grup suís J. Safra Sarasin, referent mundial en inversions sostenibles, i Robeco, Banca March ofereix als seus clients productes d'inversió d'impacte.
  • Inversió d'Impacte: amb Amundi-CPR, boutique especialitzada en inversió d'impacte, el banc ha llançat un vehicle de renda variable que incorpora com a vector l'impacte esperat de la inversió en el medi ambient i en la societat.
  • Transició energètica: amb Tikehau Capital, Banca March ofereix als seus clients l'oportunitat d'invertir en la transició energètica.
  • Infraestructures sostenibles: amb Mirova, gestora d'infraestructures sostenibles, els clients de Banca March participen en l'adquisició de sis centrals hidroelèctriques a Portugal.
  • Next Generation: gràcies a aquesta estratègia, els estalviadors poden invertir en tres megatendències que l'entitat ha identificat com a font potencial de rendibilitat de cara als anys vinents: revolució 4.0, sostenibilitat i medi ambient, i demografia i estil de vida.
  • Financiación sostenible: Banca March ha formalitzat els últims mesos finançaments sostenibles per un total de 420 milions d'euros i des de la Unitat de Solució de Finançament d'Actius es desenvolupen projectes d'eficiència energètica per a companyies hoteleres.

Assessorament patrimonial innovador 

Les àrees especialitzades de Banca Privada i Patrimonial van tenir un comportament molt positiu, amb un augment dels actius sota gestió del 20,0 %, un increment del volum total de negoci del 17,5 % i un creixement del nombre de clients del 19,3 %. 

El Grup Banca March es manté a l'avantguarda de la innovació de productes de banca privada amb l'oferta de propostes rendibles més completa del sector per a tots els perfils d'estalviadors i inversors: coinversió, gestió discrecional de carteres (GDC) de valor afegit, fons alternatius, fons de fons de private equity (March Private Equity), inversió sostenible i d'impacte, fons temàtics (March Asset Management) i productes d'estalvi a llarg termini especials per a clients de Banca Privada i Banca Patrimonial, com els Unit Linked desenvolupats per March Vida.  

Al tancament de juny, el patrimoni en gestió discrecional de carteres (GDC) de Banca March es va situar en 1.722 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 71,5 % interanual. La xifra de clients va créixer un 82,5 % en el mateix període i va superar els 5.200 contractes. Els actius de les carteres delegades de l'estratègia Next Generation, la proposta d'inversió basada en megatendències globals identificades per l'equip de l'entitat, es van disparar un 164 % interanual en assolir els 560 milions d'euros al final del primer semestre de l'any.  

L'estratègia d'inversions Next Generation es materialitza en diversos productes i serveis: gestió discrecional de carteres (GDC), un fons de fons (March Next Generation FI), un PIES (PIAS Next Generation Unit Linked) i un pla de pensions (March Next Generation PP). Basada en megatendències globals, Next Generation es va llançar per primera vegada el 2019 sota la modalitat GDC i inverteix en una cartera de fons amb una perspectiva de mitjà i llarg termini, apostant per tendències que estan transformant la societat i l'economia: la revolució 4.0, la sostenibilitat i el medi ambient, així com la demografia i l'estil de vida. El seu objectiu és rendibilitzar els canvis que s'estan produint al món i materialitzar inversions guanyadores. El 2020 aquesta estratègia va obtenir una rendibilitat del 30,11 % i des del seu llançament acumula una revaloració de més del 100 %.  

Les propostes d'inversió en actius alternatius, que l'entitat va incorporar a la seva oferta de solucions el 2019 a través de les aliances amb K2 Advisors-Franklin Templeton (GDC) i Banque Syz (fons de fons), acumulaven més de 300 milions d'euros de patrimoni, un 140 % més que al juny del 2020. Aquestes propostes han estat ampliades amb el fons de fons March Alternative Strategies, ¾llançat des de March Asset Management en coordinació amb Banca March sota l'acord d'assessorament en estratègies alternatives amb K2 Advisors- Franklin Templeton¾, que permet als inversors conservadors accedir a una cartera diversificada de vehicles especialitzats en estratègies Long Short Equity, Global Macro, Credit/Relative Value i Event Driven. Aquest instrument acumulava actius per import de 80 milions d'euros a la darreria de juny. 

La coinversió continua sent una de les senyes d'identitat del banc. Es tracta de projectes d'inversió en economia real, il·líquids, en què els clients inverteixen conjuntament amb els accionistes del Grup i, d'aquesta manera, comparteixen una experiència inversora centenària en economia real. L'any 2021 s'han comercialitzat projectes per import de 32 milions d'euros i es preveu acabar l'any en una xifra propera als 250 milions. Durant el segon trimestre, Banca March va donar entrada a inversors en Impulsa I a través d'Oquendo Capital, un projecte enfocat al finançament alternatiu i al suport al creixement d'empreses espanyoles.  

Durant els primers sis mesos de l'any també es van realitzar desinversions en alguns projectes de coinversió. En concret, Artá II va sortir d'Alvinesa, després d'una etapa excel·lent a la companyia dedicada a l'elaboració d'ingredients naturals a partir del raïm. En el cas d'Oquendo III, després del seu refinançament, es va desinvertir en Equipe, empresa del sector de les rajoles, mentre que Oquendo II va fer el mateix a Caiba. Quant als projectes en fase d'inversió, es van tancar operacions equivalents al 20 % del capital compromès per Banca March i els seus clients durant el segon trimestre. 

Les modalitats d'inversió sostenible i responsable (ISR) amb J. Safra Sarasin i d'inversió d'impacte amb Amundi-CPR també van mantenir l'acollida excel·lent de què havien gaudit quan van arrencar en l'últim trimestre del 2020, sumant en conjunt 135 milions d'euros a la darreria de juny, la qual cosa suposa un creixement del 22 % respecte del mes de març d'aquest exercici. L'última incorporació aquest any a l'oferta ISR/Impacte ha estat el fons de renda fixa Robeco Global Climate Bonds, que inverteix amb l'objectiu de reduir la petjada de carboni en els emissors que formen part de la seva cartera, amb un patrimoni que sumava 45 milions d'euros a finals de juny.  

Amb un patrimoni gestionat de més de 5.196 milions d'euros el 30 de juny del 2021, March Asset Management (AM) és la gestora del Grup i una de les seves peces estratègiques. March AM ocupa el quart lloc del mercat espanyol per volum total de SICAV, amb 2.184 milions d'euros gestionats en aquest tipus d'instrument a finals de juny. Les tres SICAV institucionals que gestiona són productes tradicionals líquids de coinversió i una de les senyes d'identitat de Banca March. Torrenova és la SICAV més gran d'Espanya, amb 922 milions d'euros de patrimoni gestionat a finals de març. Es va crear fa més de vint anys com a instrument d'inversió dels accionistes del banc i actualment hi participen 4.345 clients. Bellver (360 milions d'euros de patrimoni gestionat i 2.562 partícips) i Lluc (218 milions i 1.375 partícips) completen aquest grup de productes.  

En renda fixa, van sobresortir els tres fons d'aquest tipus: Fonmarch, March RF Corto Plazo i March Patrimonio RF, amb rendibilitats del 30,26 %, 908,55 % i 10,76 %, respectivament, tots ells en el primer quartil respecte de la competència, i els dos últims entre els deu fons amb millor evolució entre els seus comparables. 

Entre els fons de renda variable de March AM, va destacar Mediterranean Fund, que va obtenir una rendibilitat acumulada del 16,84 % durant el primer semestre i va superar els 109 milions d'euros. Des del seu llançament al setembre del 2019, ha acumulat una rendibilitat positiva fins a aquesta data del 38,1 %. March Iberia, amb una rendibilitat del 12,9 % en els sis primers mesos del 2021, també va tenir una evolució notable. 

El banc de les empreses familiars

En Banca Corporativa, l'activitat de Banca March se centra en empreses, empreses familiars i famílies empresàries, especialització que es focalitza en finançament alternatiu, direct lending, solucions de tresoreria a mida i cobertures de riscos. El volum de negoci de la Unitat de Grans Empreses va créixer respecte del primer trimestre del 2020 un 5,7 %, la inversió creditícia, un 5,9 %, i els actius sota gestió, un 21,9 %. 

Banca March manté una vocació d'ajuda i assessorament en la sortida a l'exterior de les empreses familiars. L'activitat de Negoci Internacional continua experimentant un gran dinamisme, que es reflecteix en un creixement del volum d'actius fora de balanç (avals i cartes de crèdit) del 175 % en el primer semestre i un augment del 19 % en el nombre de clients d'aquest negoci des del desembre del 2020. 

L'entitat s'ha adherit a iniciatives per pal·liar la situació de profunda crisi sobrevinguda, participant en línies d'avals ICO per a empreses i autònoms, carències i moratòries sectorials, tant emparades per RD com per iniciativa del banc, així com en les línies ISBA-COVID del Govern balear que suposen gairebé 6.000 operacions per un import global de 1.564 milions d'euros (més del 50 % de les operacions i el 34 % del volum s'han materialitzat a les Balears). 

Banca March es manté al capdamunt del rànquing d'Assessors Registrats/Arrangers i Col·locadors de programes de pagarés MARF i ECP a curt termini per a emissors corporatius espanyols. L'entitat ha col·locat, a través dels programes assessorats en què participa, emissions per més de 2.800 milions d'euros en instruments de curt termini (pagarés MARF i ECP) el primer semestre del 2021, import que supera en un 40 % el del mateix període del 2020. Així mateix, Banca March ha aconseguit en els sis primers mesos de l'any un increment del volum dirigit i col·locat de bons de mitjà termini de més del 126 % respecte del mateix període del 2020. 

En l'àmbit de la renda variable (ECM), l'entitat ha continuat apostant pel negoci de blocs i les sortides a borsa i ampliacions de capital. En el primer semestre de l'any s'han obtingut mandats i s'han realitzat execucions d'operacions en aquest àmbit, continuant així el desenvolupament de l'activitat que va començar el 2018. 

En operacions de finançament sindicat i club, Banca March ha participat en transaccions que representen un volum agregat total de més de 2.000 milions en els sis primers mesos de l'any. L'entitat manté el compromís ferm d'enfocar-se de manera preferencial al finançament ESG.

BANCA MARCH - GRUP CONSOLIDAT

COMPTE DE PÈRDUES I GUANYS 30/06/2021 30/06/2020 Variació
Import* %
Marge d'interessos 73,2 75,6 -2,4 -3,2%
Marge brut 214,8 192,2 22,6 11,8%
Resultat de l'activitat d'explotació 52,5 55,4 -2,9 -5,2%
Resultat atribuït 42,9 37,5 5,4 14,4%

*Import en miliones €  

BALANÇ  30/06/2021 30/06/2020 Variació
Import* %
Préstecs i bestretes  8.567,5 8.744,8 -177,3 -2,0%
Recursos totals 11.220,0 10.579,6 640,4 6,1%
Dipòsits dels clients 8.700,0 8.580,8 119,2 1,4%
Patrimoni net 2.003,8 1.912,6 91,2 4,8%
Total actiu 17.339,9 16.962,1 437,8 2,6%

*Import en miliones € 

Ràtios Principals
Morositat 30/06/2021 30/06/2020
Ràtio de morositat 1,62% 1,73%
Ràtio de cobertura 66,00% 51,74%
Capital 30/06/2021 30/06/2020
Ràtio de solvència 18,37% 15,97%
Tier 1 18,37% 15,97%

Final del contingut principal

.